HUND SOM SKÄLLER PÅ LJUD UTANFÖR? SÅ HÄR SKA DU TRÄNA!
Skäller din hund på ljud från trapphuset? När den ser en annan hund genom fönstret? Eller när den hör någon går förbi huset? Då är detta rätt blogginlägg för dig. Jag kommer gå genom steg för steg hur du tränar för att minska att din hund skäller. Dock innan jag börjar behöva jag gå genom tre grundläggande saker:
- Att skälla är ett beteende som människan har förstärkt genom avel. Att vakta hus och egendom var länge ett beteende som var väldigt önskvärt för oss människor, men som nu inte riktig passar de flesta så bra. Det är bra att ha förståelse för att det är ett väldigt djupt förankrat beteende. Att bara trycka undan beteendet kommer inte fungera, i stället behöver vi hitta sätt att arbeta tillsammans så att det inte blir en stress för både dig och din hund. Att bara säger "nej" kommer troligtvis inte hjälper och om vi behöver göra det flera gånger om dagen leder det till frustration hos både människa och hund. Jag siktar aldrig på att hunden hunden ska vara helt tyst.
- Om vi verkligen vill ta tag i skällandet behöver vi troligtvis göra anpassningar i miljön. Kanske sätta på fönsterfilm i nedre delen av fönstret, att flytta soffan så att hunden inte kan hoppa upp och kika ut, att inte ha hunden i hallen, att sätta på white noise/TVn/musik vid 17-tiden när alla kommer hen från jobbet och det ljuder som mest i trapphuset. Vi måste också hitta en lösning för när vi inte är hemma (ibland räcker det med att sätta radion på). Anledningen är att om vi vill träna på att hunden skäller mindre så kan vi inte låta hunden skälla en massa när vi är borta eller när vi inte orkar träna. Bäst är att anpassa miljön så att det finns färre tillfällen över lag.
- Att vakta hemmet är ett jobb för en hund. En hund som är mentalt understimulerat kommer leta efter jobb att utföra och att vakta hemmet känns som en utmärkt lösning för många hundar. Se till att din hund har tillräcklig med mental stimulans och fysisk motion.
Vad du behöver för att träna: gott godis och en snuffelmatta.
STEG-FÖR-STEG-TRÄNING
Det första du behöver göra är att välja en signal för din hund, jag gillar att använda signalen "tack, tack." Signalen hjälper mig att behålla ett avslappnat och vänligt tonläge.
Lägg fram en snuffelmatta som du belönar på. Lägg mattan i ett hörn i rummet borta från fönster eller dörren, alltså de platserna som hunden brukar skälla mest.
Steg 1: skapa en koppling mellan ordet och godis
- Säg "tack, tack" och ge direkt i anslutning godis, upprepa 10x5 (med lite paus emellan)
- Säg "tack, tack" när hundens huvud är bortvänd. Vänder hunden upp huvudet mot dig är ordet kopplat. Annars upprepa några gånger att säga signalen och ge godis vid ett senare tillfälle.
Steg 2: träna i icke-skarpa lägen
- Ställ dig bredvid snuffelmattan, säg "tack, tack" och belöna på suffelmattan.
- Sen säger du "tack, tack" när hunden redan är i närheten och lätt att få kontakt med. Belöna med godis på snuffelmattan.
- Successivt säger du ordet när hunden är lite mer upptagen eller i ett annat rum, men inte när det är ljud utifrån/när hunden står och skäller.
- Skapa hög förväntan genom att själv bli glad när hunden kommer fram och belöna med gott godis på mattan
- Försök att få till ungefär 10-20 repetitioner på en dag lite då och då, men inte när hunden sover. Det ska inte vara förutsägbar för hunden. Säg alltid först "tack, tack" sen går du till snuffelmattan.
- Gör detta i några dagar tills du känner att hunden springer glatt fram till dig när du säger orden
Steg 3: skarpt läge
- Nu börjar vi använda ordet när det faktiskt uppstår ljud eller annat som kan få hunden att skälla
- När hunden är på väg till att skälla eller har skällt någon enstaka gång säger du med glad röst "tack, tack" och går till snuffelmattan och belönar när hunden har kommit fram.
- Även om ni nu använder ordet när ljud/rörelser uppstår är det viktig att upprätthålla träningen genom att använda ordet även när det inte finns några ljud/rörelser hunden har reagerat på.
Anledningen till att jag belönar på en snuffelmatta är att jag inte vill att hunden direkt rusar tillbaka till dörren eller fönstret men i stället är upptagen en liten stund och lugnar ned sig.
I videon här har jag brutit ned stegen ännu mer och visar hur jag tränar med min egen hund!
Behöver du hjälp med att reda ut vilka anpassningar i miljön som krävs just för er, vilken aktivering som vore bra för eran hund och hur ni ska lägga upp träningen? Det här är bara en lösning av många. Tveka inte att höra av er till mig på info@noehundkunskap.se!